Müzik dinlemeyi seven insanlar için ses sistemleri vazgeçilmez oluyor. Arabalarına özel ses sitemleri kuruyorlar, evlerine özel ses sistemleri kuruyorlar. Bu ses sistemleri gerçekten harika sesler veren muhteşem sistemler oluyor. Bu ses sistemlerin kalitesi kadar bizim de aldığımız önlemler çok önemlidir. Günümüzde ses sistemleri uygun bütçelerle kurulmuyor. Bu ses sistemlerinin çıkaracağı arızalarında pahalı olacağı anlamına geliyor. Ses sistemlerimizi elektriksel arızalara karşı korumak için alabileceğimiz çok önemli 2 unsurdan bahsedeceğiz. Bunlar; regülatör ve ups’dir. İkisinin de işlevleri farklıdır. Detaylı olarak ne için kullanıldığını ve faydalarını anlatacağız.
Regülatör, şebeke tarafından gelecek olan dengesiz voltajı kontrol eder ve belirli bir seviyede tutar. Bu işlemi yaparken belirlenen seviye ile gelen akımın farkını hesaplar ortaya çıkan farka göre akım yollar.
Regülatörler servo motor, varyak, trafo ve mikroişlemcili voltmetre elemanlarından meydana gelmektedir. Herhangi bir kısa devre sorunu olduğu zaman yüksek akım gitmesini sağlamaktadır. Regülatörler yapısı bakımından 2’ ye ayrılmaktadır. Bunlar; servo yapılı regülatör ve statik yapılı regülatörlerdir.
Statik yapılı regülatörlerin, servo regülatörlerden farkı gerilimde olacak herhangi bir değişime daha hızlı cevap vermesidir. En ufak bir gerilim farkı dahi olsa statik regülatörler buna cevap verir. Servo regülatörlerin tek eksik tarafı bu değişimlere çok hızlı cevap verememesidir.
Regülatör ses siteminde olabilecek elektrik akımı düzensizliğini kontrol etmektedir. Ses sistemlerinde elektrik akımının düzgün gelmesi çok önemlidir. Bu cihazların sağlığı ve sesin kalitesi açısından regülatör kullanmak gerekiyor.
Ups, elektriğin çok fazla dalgalanma yaptığı veya kesinti yaşandığı durumlarda, içinde depoladığı enerji sayesinde cihazlarınızı elektriksiz bırakmaz. Ups parçalarını inceleyelim ve çalışma mantığını kısaca açıklayalım. Upsler şarj cihazı, inverter, pil ve statik anahtardan oluşmaktadır. Şarj cihazı inverterü beslemek için kullanılır. İnverter kaliteli elektrik gücü üretmeyi sağlamaktadır. Pil ise Ups için ana parçadır. Cihaz piller yardımıyla içerisinde enerji tutar. Statik anahtar ise, inverterlar yardımıyla pilde bulunan enerjiyi herhangi bir kesinti mevcut olursa cihaza geri aktarır.
Ups, birçok işleve sahip olduğu için günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ups ses sisteminizin enerjisiz kalmamasını sağlamaktadır. Ups 3’e ayrılmaktadır. Bunlar; çevrimdışı ups, hat etkileşimli ve çevrimiçi ups olarak adlandırılmaktadır. Ups modelleri arasında işlev farkı yoktur. Üç modelde elektrik kesintisi sırasında depoladığı enerjiyi kullanmayı sağlar. Ups ses sisteminde neden önemli ve ne faydası oluyor, kısaca inceleyelim.